Diabetische voetzorg bij Podozorg Barendrecht

Welke schade kan diabetes aan uw voeten veroorzaken?

Verminderde doorbloeding

Te hoge bloedsuikers tasten op den duur de kleinste bloedvaten het eerst aan. De doorbloeding in uw voet wordt minder, waardoor ontstekingen in uw voeten moeilijk genezen. Dit kan leiden tot voetzweren en soms kan zelfs een deel van de tenen of de voet afsterven. Zo’n voetzweer heet ook wel een diabetisch voetulcus.

Verminderd gevoel

Diabetes tast de zenuwen in uw voeten aan. Het gevoel in uw voeten wordt minder, soms ervaart u tintelingen of een doof gevoel in uw tenen, voorvoet en soms zelfs de gehele voet. U merkt het niet als u bijvoorbeeld een splinter, harde eeltplek of blaar aan uw voet krijgt. Deze kunnen voor nare wonden zorgen. Een volgende fase is dat ook het diepere gevoel minder wordt. U merkt bijvoorbeeld niet meer dat u op een oneffenheid staat en hoe u uw voeten neerzet wanneer u van de fiets afstapt of uit uw stoel opstaat. Hierdoor kunt u gemakkelijk verzwikken of vallen.

Veranderingen aan de huid

Door slechte doorbloeding verandert ook de huid: de huid wordt droger en beharing van onderbeen en voeten kan verdwijnen. Door de droge huid kunt u kloven krijgen die extra gevoelig zijn voor ontstekingen. Deze huid is ook extra gevoelig voor schimmels, mycosenagels, enz.

Verminderde beweeglijkheid

Diabetes kan de gewrichten aantasten, waardoor de beweeglijkheid van de voet verandert. De stand van voeten en tenen kan veranderen; er is kans op ‘hamertenen’ of ‘klauwtenen’. Dat geeft overmatige druk- en eeltplekken op of onder de voet met extra kans op (onderhuidse) voetzweren.

Wat kan de (medisch) pedicure voor u betekenen?

Het verwijderen van eelt, eeltpitten (ook wel likdoorns en eksterogen genoemd. Het oplossen van nagelproblemen zoals kalk of mycose (schimmel). Het dunner maken van de nagels en drukvrij leggen van knellende of ingegroeide nagels. Een diabetisch pedicure voort voetscans/screenings uit controleert de voet op wondjes etc. Tevens heeft een pedicure een voorkomende rol t.b.v. drukplek signalering. Dit om de bovengenoemde problemen te voorkomen.

Dit is natuurlijk zeer belangrijk voor mensen met reuma, maar ook zeker voor de diabeten. We kunnen op die manier op tijd problemen voorkomen zoals een ulcus, gangreen en zelfs een amputatie. In het verleden is ook al bewezen dat mede door de samenwerking met de podotherapeut en de huisarts onze rol als pedicure zeer belangrijk is bij diabeten en zelfs amputaties kunnen worden voorkomen.

De voetbehandeling van de pedicure heeft hierdoor een belangrijke preventieve rol bij de behandeling van een diabetes voet. Vaak wordt de behandeling van de gespecialiseerde pedicure vergoed door de ziektekosten verzekering. Voor meer informatie hierover kunt u altijd contact met mij opnemen.

Het is belangrijk dat eelt en andere plekken op de voeten zorgvuldig worden verwijderd. De druk van bijvoorbeeld eelt onder de voet kan een ulcus veroorzaken. Bij mensen met diabetes is het van groot belang dat dit voorkomen wordt.

Wat kan de (register) podoloog voor u betekenen?

De (register) podoloog:

  • Kent de gevaren bij diabetes en controleert daarom uw huid, doorbloeding, gevoel, beweeglijkheid en de stand van uw voeten en tenen. Hij beoordeelt ook uw schoenen.
  • Geeft advies en legt aan u uit wat u kunt doen om uw voeten zo gezond mogelijk te houden.
  • Weet welke schoenen goed zijn voor uw voeten en kan als nodig is inlegzolen maken die helemaal geschikt zijn voor uw voet, zodat de kans op een voetzweer (een ulcus) kleiner wordt.
  • Kan ortheses of viltoplossingen maken die zorgen voor goede bescherming van uw voeten en tenen.
  • Werkt nauw samen met onder andere huisartsen, praktijkondersteuners van de huisarts, fysiotherapeuten en gespecialiseerde pedicures. Door deze manier van samenwerken kunnen we samen met u uw voeten zo gezond mogelijk houden.

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.